Zebrapaden

Van gevaarlijke steen naar veilig verlichte oversteekplaats

De waarschijnlijk oudste zebrapaden ter wereld zijn te zien in Pompeï

Veilig oversteken is altijd een probleem geweest. Niet alleen in de afgelopen 100 jaar maar ook al in het oude Rome maakte men zich zorgen over de veiligheid van overstekende voetgangers. Om dit te vergemakkelijken werden er enorme verhogingen in het straatwerk aangebracht als een soort stepping Stones. Voetgangers konden hier overheen lopen en passerende karren konden precies  tussen de stenen doorrijden. Dit was natuurlijk niet altijd optimaal, zeker niet omdat er nog geen enkele norm bestond voor spoorbreedtes en wielafstanden maar het verlaagde effectief de snelheid van het passerende verkeer.

Uiteraard bleef het verkeer groeien in de jaren die volgden. Door vervoer van goederen en passagiers met paard en wagen werd het voor voetgangers soms een levensgevaarlijke tour om van de ene helft van de weg naar de andere te komen. Met de opkomst van de auto werd dit steeds gevaarlijker. Zeker in de grote steden leverde het oversteken van een weg nogal wat problemen op.

Belisha Beacon

Pas nadat de Britse minister van Verkeer Leslie Hore-Belisha begin jaren dertig werd aangereden en er onder de aandacht werd gebracht hoeveel voetgangers er jaarlijks om het leven kwamen door autoverkeer, werd er in Groot-Brittannië een paaltje met knipperbol ontwikkelt. Deze paal vernoemd naar de minister van verkeer Belisha Beacon is zwart met wit gestreept met aan de bovenkant een knipperend oranje bolletje. Deze op afstand zichtbare paaltjes zijn in Groot-Brittannië sinds 1934 verplicht bij voetgangersoversteekplaatsen. Al snel daarna voegde men de zwart witte ‘zebra’ strepen op het asfalt hieraan toe. Wellicht met in het achterhoofd de oude Romeinse oplossing voor dit probleem met de enorme stenen, maar dat is speculatie.

Feit is dat de Engelse regering in december 1941 het plan had opgevat om 64000 van deze bakens in te smelten om er munitie van te maken, maar het eergevoel van dhr. Belisha, die bekend stond om zijn ijdelheid, heeft hier een stokje voor gestoken.

In Nederland werden van 1957 tot 1962 Belisha-bakens gebruikt om aan te geven dat voetgangers voorrang hadden op een bepaalde oversteekplaats. In 1962 werd een wet aangenomen die dit uitbreidde naar alle zebrapaden en werden de bakens verwijderd. Toch zijn er nog enkele knipperbollen terug te vinden in het straatbeeld in Hilversum en in Vlaardingen.

LED verlichting of Glow in the dark

Bij Intercodam Infra hebben wij de mogelijkheden van het zebrapad verder uitgebreid voor nog betere zichtbaarheid. Onze modulaire systemen zijn verkrijgbaar met geïntegreerde LED verlichting. Daarnaast is het mogelijk om de witte banen van het zebrapad te voorzien van een Glow in the Dark effect. Wij zorgen voor een veilige oversteek!

Neem voor meer informatie of advies contact met ons op via 075-6811605

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.