Introductie Fortifix asfaltwapening

Voor renovatie en reparatie van wegen met niet structurele schade is er nu een nieuwe duurzame en prijsaantrekkelijke oplossing: Fortifix. Na jarenlang testen en ontwikkelen introduceert Intercodam Infra uit Almere, in samenwerking met leverancier Bekaert NV, Fortifix op de Nederlandse markt. Een nieuw type asfaltwapening ontwikkeld op basis van behoefte uit de markt van zowel opdrachtgevers en adviseurs als opdrachtnemers. Fortifix is een aanvulling op het leveringsprogramma van de hoge kwaliteit asfaltwapening Mesh Track van Intercodam Infra en geldt als duurzaam alternatief op met name de met speciale vezels versterkte asfaltwapeningsproducten.

Marktbehoefte

Belangrijk punt bij de ontwikkeling van Fortifix was het verkrijgen van een maximale duurzaamheid tegen een betaalbare prijs. Zo hecht de markt sterk belang aan een positieve Life Cycle Cost en 100% recyclebaarheid van het product. Daarnaast moet de wapening makkelijk en snel te installeren zijn en moet uiteraard worden voldaan aan de huidige eisen aangaande duurzaamheid van gebruikte materialen en de gestelde EMVI criteria.

Technisch onderzoek

Ook vanuit diverse onderzoeken op het gebied van asfaltwapening kwamen belangrijke producteisen naar voren waar Fortifix aan moest voldoen. Zo bleek een hoge treksterkte van minder groot belang dan vaak wordt verondersteld. Wel dient het product over een geringe verlenging te beschikken en een hogere stijfheid te hebben dan het asfalt. Daarbij moet het deze stijfheid gedurende de gewenste levensduur kunnen behouden om effectiviteit op de langere termijn te garanderen. Opgemerkt wordt dat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, asfaltwapening te allen tijde dient te worden beschermd tegen schade tijdens uitvoering in de bouwfase. Beter nog is een materiaal toe te passen dat hier tegen bestand is. Een ander belangrijk gegeven dat uit onderzoek naar voren kwam, is dat een goede mechanische verankering en interlocking met het asfaltgranulaat van doorslaggevend belang zijn, waarbij voldoende maaswijdte en vormgeving bepalende factoren zijn.

Belangrijke kenmerken Fortifix

Omdat veel producten niet of niet geheel aan deze marktwensen en technische eisen kunnen voldoen, besloten Intercodam Infra en Bekaert NV hun jarenlange technologische kennis en ervaring te combineren om een nieuw type asfaltwapening te ontwikkelen. Fortifix is een unieke en innovatieve asfaltwapening waarbij staalkoorden in zowel lengte- als breedterichting zijn toegepast. Hierdoor ontstaat een vierkant of rechthoekig patroon met voldoende maaswijdte voor een goede interlocking met het asfaltgranulaat. Fortifix is beschikbaar in twee varianten: open of closed en in twee verschillende maaswijdtes: 40/30 en 50/50. Fortifix kent een aantal belangrijke kenmerken:

  •  Het staalkoord is niet gevoelig voor schade tijdens bouwfase en installatie
  •  Het staalkoord heeft een minimale verlenging en maximaal behoud van stijfheid
  • Snelle installatie op zowel vlakke ondergrond als rechtstreeks op een freesprofiel mogelijk
  • Betaalbaar
  • Gescheiden te verwijderen en 100% recyclebaar

Betere prestaties

De eerste laboratoriumproeven hebben inmiddels laten zien dat zowel de vormgeving als het materiaalgebruik van Fortifix optimaal aansluiten bij de gestelde marktwensen en technische eisen. Ook toont onderzoek, waaronder een vergelijkende thermische scheurproef, aan dat Fortifix beter presteert dan andere producten, ook als deze producten hogere initiële waarden hebben. Zo was de conclusie uit het onderzoek dat met name het materiaalgebruik, de goede mechanische verankering en de optimale interlocking met het asfaltgranulaat, bijdragen aan deze hoge prestaties. Daarbij werd opgemerkt dat staal alleen elastische vervorming ondergaat, waardoor een hogere treksterkte onnodig is.
Eerste ervaringen
Gedurende de zomer worden in Nederland en diverse andere landen in Europa de eerste wegen gerenoveerd met gebruik van Fortifix. De afgelopen jaren zijn diverse testprojecten gerealiseerd waarbij, op basis van feedback van de uiteindelijke verwerkers, de puntjes op de i zijn gezet voor het uiteindelijke product. Uit deze testen kwam onder andere het belang naar boven van freesbaarheid van de wapening, om een goede scheiding van asfalt en staal te realiseren. Fortifix is leverbaar in diverse rolbreedtes, zodat zowel kleinere baanvakken gerepareerd kunnen worden, als wegen over de gehele breedte.

Toepassingsgebieden

Naast Fortifix heeft Intercodam Infra ook Mesh Track asfaltwapening in het leveringsprogramma. Mesh Track wordt al jarenlang zeer succesvol toegepast in situaties waar sprake is van structurele problemen, zoals slechte ondergronden, onder-dimensionering van de huidige verharding en veel zware aslasten. Mesh Track heeft in de praktijk al ruimschoots bewezen dat een levensduurverwachting van 20 jaar en meer geen uitzondering is. Fortifix is met name zeer geschikt voor toepassing in bestaande situaties, waar geen structurele problemen zijn en de draagkracht en het wegprofiel nog aan de eisen voldoen, maar wel sprake is van scheurvorming. Daarnaast is Fortifix ook geschikt om toe te passen in vakreparaties. Hiermee vormt Fortifix een belangrijk alternatief voor met name de met speciale vezels versterkte asfaltwapeningsproducten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.