Fortifix duurzame oplossing renovatie en reparatie van wegen

Voor de renovatie en reparatie van wegen is er nu een nieuwe, duurzame oplossing: Fortifix. Een nieuw type asfaltwapening dat zeer snel en eenvoudig is te installeren en zowel op een vlakke ondergrond als rechtstreeks op een freesprofiel aangebracht kan worden. Fortifix kent daarnaast een minimale verlenging en maximale stijfheid. Eigenschappen die onaangetast blijven tijdens de bouwfase en installatie, waardoor een hogere duurzaamheid kan worden gegarandeerd. Tenslotte is Fortifix volledig gescheiden te verwijderen en daarmee 100% recyclebaar.

Fortifix is ontwikkeld door producent Bekaert en is in Nederland verkrijgbaar via Intercodam Infra, dat ook Mesh Track asfaltwapening levert.

Bepalende duurzaamheidsfactoren

Fortifix is het resultaat van jarenlange ervaring met asfaltwapeningsproducten in combinatie met uitgebreid onderzoek. Zo bleek een hoge treksterkte een minder belangrijke rol bij duurzaamheid te spelen dan vaak wordt gedacht. Een optimale elasticiteit en hoge stijfheid zijn daarentegen wel bepalende factoren. Een optimale maaswijdte voor een goede interlocking en een goede mechanische verankering zijn essentieel. Om kwaliteit op de lange termijn te kunnen waarborgen, mag het gebruikte materiaal bovendien tijdens de installatie niet onderhevig zijn aan schade door passerend bouw- en woonverkeer en dient het gedurende de gebruiksperiode niet te verouderen.

Betere prestaties

Fortifix bestaat uit staalkoorden die zowel in lengte- als breedterichting zijn geïntegreerd in een vierkant of rechthoekig patroon met voldoende maaswijdte voor een goede interlocking met het asfaltgranulaat. De koorden hebben een minimale verlenging en maximale stijfheid die onaangetast blijven tijdens en na installatie. Bovendien veroudert het materiaal niet tijdens de gestelde levensduur. Verschillende laboratoriumproeven, waaronder een thermische scheurproef, hebben reeds bewezen dat Fortifix beduidend beter presteert dan veel andere asfaltwapeningsproducten. Daarnaast is het een zeer betaalbaar alternatief voor bestaande asfaltwapeningen, zodat maximale duurzaamheid tegen een betaalbare prijs kan worden geboden.

Recyclebaar

In het kader van duurzaamheid worden er steeds hogere eisen gesteld aan te gebruiken materialen. Fortifix is bij einde levensduur verwijderbaar door middel van frezen en is uit het freesafval te scheiden door middel van magneten. Het verwijderde materiaal is daarna te hergebruiken binnen de staalindustrie. Hiermee voldoet Fortifix aan de marktwensen ten aanzien van duurzaamheid en recycling van het gebruikte materiaal.

Toepassingsgebieden

Naast Fortifix levert Intercodam Infra ook Mesh Track asfaltwapening aan de Nederlandse markt. Mesh Track wordt al jarenlang zeer succesvol toegepast in situaties waar sprake is van ernstige en structurele problemen, zoals slechte ondergronden, onder-dimensionering van de huidige verharding en veel zware aslasten. Mesh Track heeft in de praktijk al ruimschoots bewezen dat een levensduurverwachting van 30 jaar en meer zeker geen uitzondering is.

Fortifix is met name zeer geschikt voor toepassing in bestaande situaties waar geen structurele problemen zijn en de draagkracht en het wegprofiel nog aan de eisen voldoen, maar wel sprake is van scheurvorming. Daarnaast is Fortifix ook geschikt om toe te passen in bakreparaties. Hiermee vormt Fortifix een belangrijk alternatief voor de asfaltwapeningsproducten die tegenwoordig gebruikt worden.

Fortifix is voorlopig beschikbaar in een zogenaamde ‘closed’ variant (geotextiel gedragen) en in twee verschillende maaswijdtes: 40/30 mm en 50/50 mm. Daarbij is Fortifix leverbaar in diverse rolbreedtes, zodat zowel kleinere baanvakken als wegen over de gehele breedte gerepareerd kunnen worden.

Bekijk hier de installatievideo van Fortifix asfaltwapening.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.